Thuisonderwijs / unschooling

Thuisonderwijs / unschooling

Het ene kind is dol op lezen, het andere kind tekent liever en weer een ander maakt van alles rekensommetjes of klimt overal bovenop. Je kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier en in eigen tempo. Het schoolsysteem is echter niet zó flexibel dat aan alle wensen en behoeften van elk kind voldaan kan worden. Met thuisonderwijs heb je wél die luxe. Je kan aansluiten bij de interesses, talenten en behoeften van je kind. Zo maak je leren leuk!

Thuisonderwijs of unschooling?

Wat is het verschil?

  • Thuisonderwijs: je geeft je kind lessen zoals rekenen, schrijven, lezen, wereldoriëntatie, creatieve vorming en lichamelijke opvoeding, waarbij je vasthoudt aan leerplannen. Het is dus vergelijkbaar met hoe je kind op school les krijgt, maar dan in een huiselijke setting.
  • Unschooling: dit wordt ook wel “leren van het leven” genoemd. Je volgt geen vast omlijnd curriculum met leerplannen, maar je sluit aan bij de wereld van je kind. Je speelt in op de interesses en wensen. Je benut de aangeboren nieuwsgierigheid om dingen te leren. Je bent hierbij de facilitator. Dit vergt vertrouwen en kunnen loslaten.